Uncategorized

Cum aleg laboratorul la care îmi fac analizele

În fiecare oraș, oricât ar fi de mic, există laboratoare de analize medicale, motiv pentru care, cei care doresc să apeleze la astfel de specialiști trebuie să aleagă unul dintre ele. După ce criterii ar trebui să faci asta, îți vom spune în cele ce urmează:

  • Echipamente

Laboratorul la care apelezi trebuie să fie dotat cu echipamente de ultimă generație, acest detaliu fiind important în ceea ce privește corectitudinea analizelor. Totodată, dacă dorești să faci o analiză ceva mai complicată și nu foarte populară, asigură-te de faptul că apelezi la un laborator care are aparatura necesară.

  • Calificarea personalului

Echipamentele trebuie utilizate de către un personalul calificat, de către oamenii care sunt adevărați profesioniști. Da, este mai dificil să afli astfel de informații, dar dacă te interesezi vei fi surprins/ă de cât de repede circulă veștile, mai ales cele mai puțin plăcute.

Un personal format din specialiști cu studii într-un astfel de domeniu va fi capabil să se ocupe în cele mai bune condiții și de prelevarea probelor, astfel încât totul să se desfășoare în deplină siguranță.

  • Siguranța datelor

Rezultatele analizelor sunt informații personale, confidențiale și nu trebuie să circule dintr-o parte în alta. Alege un laborator sigur din acest punct de vedere, care nu dă rezultatele oricui le cere, care colaborează la rândul său cu alte laboratoare serioase.

  • Acreditarea RENAR

RENAR este Organismul Național de Acreditare ce funcționează sub supravegherea Ministerului Economiei. El are rolul de a acredita laboratoarele de analize conform standardului ISO 15189/2013, altfel acestea nefiind legale pentru a funcționa.

  • Proximitate

Când alegi un laborator de analize medicale, acesta este bine să fie și în apropiere de tine. Astfel nu vei pierde prea mult timp pentru a ajunge în respectiva locație. Nu este un criteriu foarte important, dar poate conta dacă trebuie să alegi între un laborator și altul și ambele sunt la fel de calitative.

Este important să mergi la timp să îți faci analizele, pentru a vedea dacă ceva nu este în regulă, deoarece astfel poți să tratezi din timp anumite afecțiuni și te vei simți mult mai bine.

Ideal ar fi să ai un stil de viață cât mai sănătos, deoarece astfel te vei bucura de rezultate bune când îți faci analize. Pentru asta, îți dăm următoarele sfaturi:

  • adoptă o dietă cât mai sănătoasă, bogată în fructe, legume, care să conțină cât mai puține grăsimi, hrană procesată, zahăr și alte ingrediente dăunătoare pentru organism;
  • evită consumul de alcool, tutun și alte substanțe care afectează foarte mult sănătatea;
  • fă mișcare în mod regulat, cel puțin 30 de minute în fiecare zi;
  • odihnește-te suficient, câte 8 ore în fiecare noapte;
  • evită stresul, deoarece acesta poate duce la apariția unor boli foarte grave.