Uncategorized

Despre fizioterapia cu ultrasunete, indicații și alte sfaturi importante

Ai auzit de beneficiile fizioterapiei cu ultrasunete, dar nu știi cu adevărat care este baza științifică? Trebuie să știți că acestea sunt unde, precum microunde, unde radio sau ultrasunete. Diferența dintre toate aceste forme de undă este frecvența la care se repetă, precum și înălțimea pe care o pot avea. Ultrasunetele tradiționale folosite în fizioterapie sunt o bandă de unde care au un efect mecanic asupra celulelor pentru a le face să vibreze cu diferite scopuri terapeutice. Puteți regla profunzimea la care valul va pătrunde în corp, intensitatea acestuia și, dacă doriți, „modul”, mai exact continuu sau pulsat, pentru că diferiți parametri vor fi ajustați în funcție de starea țesutului moale. Ne vom raporta la țesuturile moi, ceea ce înseamnă, printre altele, timpul scurs de la accidentare, ce activități ai întreprins, locul unde se află, adâncimea acestuia și scopul tratamentului.

Valurile vor fi programate pentru un efect de încălzire a țesuturilor, pentru a rupe aderențe și/sau pentru a avea un efect de pompare a țesuturilor (efect mecanic). Un gel pe bază de apă este utilizat pe pielea intactă, astfel încât curentul să poată circula.

În unele cazuri, ultrasunetele pot fi efectuate într-un recipient cu apă atunci când locurile sunt mai greu accesibile, cum ar fi în jurul unui deget mic. Acestea se deplasează printr-o sondă având o suprafață specifică care variază în funcție de localizarea problemei sau a leziunii. Medicul kinetoterapeut care folosește acest tip de ultrasunete va mișca constant sonda pe piele pentru a evita acumularea de unde în același sector.

De la un tratament de fizioterapie cu ultrasunete la altul, este posibil ca parametrii utilizați să fie diferiți pentru că starea dumneavoastră se modifică, la fel ca și obiectivele terapeutice. Există contraindicații absolute pentru utilizarea ultrasunetelor convenționale în fizioterapie, inclusiv următoarele: cancer, tumoră, zonă cu infecție, rană recentă (sângerare), pe organele genitale, în jurul ochilor, la femeile gravide (regiuni lombare și abdominale), lângă un implant electric (cum ar fi un stimulator cardiac).

Există și alte tipuri de fizioterapie ultrasunete pentru repararea fracturilor, cum ar fi ultrasunetele pulsate de joasă intensitate. Acestea sunt aplicate static pentru o perioadă lungă de timp și în mod repetat pentru a crește rata de vindecare a fracturilor și/sau a ajuta în cazurile de vindecare întârziată a acestora. Acestea vor crea o vibrație a celulelor care va simula un efect mecanic și va ajuta la vindecarea fracturii.

Mai mult decât atât, pentru sporirea demersului de vindecare, este important să se țină cont și de existența și realizarea unor exerciții de întindere, de întărire, de echilibru, iar sfaturile unui profesionist din domeniul sănătății și dorința ta de a redeveni activ sunt de obicei cheia succesului.